PREVIOUS ARTICLE

HOME 2010: Design Elements

Great finds for a Rocky Mountain lifestyle

NEXT ARTICLE

Letter from the Editor: A Thing of Beauty

Editor Seabring Davis comments on the diversity and thoughtfulness of western architecture.

primary challenge of building the Childrey residence was insuring that the site was secure. Intrinsik Architecture worked with Beaudette Consultiang Engineers for structural soundness and TD&H Engineering for surveying and geotechnical engineering service

Perched on a high desert hillside, the Childrey residence is made of bits and pieces of history, collected from buildings surrounding their property or sourced from reclaimed lumberyards such as the Rustic Wood Hub in Belgrade, Montana, or Montana Reclaim

Western Design: A Place to Belong

Intrinsik Architecture ad Vigilante Construction created a home that suits the history of the Montana Landscape

Written by Christine Rogel  

Christine Rogel

Other Contributions

Marks of Strength A Well-Curated Life Lasting Legacy For the Love of the Catch Western Vision Rethink Rustic Creative Business Falling Into Place Western Contemporary Artistic horizons Organic Living Raise a Glass Blending the Elements Dining Out: Sweet Surprise Western Design: In the Studio with Wendy Marquis, Christopher Paolini and Amber Jean Winter 2012 Round Up Arts 2014 Round Up Western Design: Prairie Renaissance Bringing Alternatives to the Northern Rockies Winter 2015 Round Up: News and Events from around the Northern Rockies Arts 2013 Round Up Fall 2014 Round Up Western Design: Reclaimed Respect Fly Fishing 2016 Round Up: News and events from around the Northern Rockies Western Design: In the Studio with Head, Heart, and Hand Local Knowledge: Hometown Hero Heather McPhie Winter 2013 Round Up Winter 2014 Round Up Round Up: Summer 2015 Western Focus: Artistic Furnishings Fly Fishing 2013 Round Up Western Design: A Fresh Start Western Design: Rocky Mountain Rustics, RMR Group Western Focus: Before & After Western Focus: Earth Elements Design Center Local Knowledge: A New Angle, Bozeman Reel Company Western Design: Agricultural Homage The Long Shadow Summer 2013 Round Up Western Focus: Montana Ecosmart House HOME 2014: Design Elements Round Up: Fly Fishing 2015 Round Up: Arts 2015 Western Design: A Place to Belong Fly Fishing 2014 Round Up Summer 2014 Round Up Fall 2013 Round Up Western Design: River Retreat Western Design: Classic Meets Contemporary Western Design: A Montana Tradition Fall 2015 Round Up Arts 2012 Round Up Summer 2012 Round Up
Photography by Derik Olsen  
September 2013


For the Childrey Family, building a home out West meant being good stewards of the land. Bill and Elizabeth Childrey recognized that the older buildings on their newly-purchased property along the Big Hole River had a history worth preserving.

“Somebody’s blood, sweat and tears went into chopping down those logs when they built here,” Elizabeth said, explaining that her neighbor’s grandfather once owned the property. “Our neighbors remember playing here as kids, and they appreciate that we’ve kept the general feel instead of coming in and putting up some big power home. And it was just about being good stewards of the land and of this old stuff.”

Instead of tearing down the old homestead, which needed quite a bit of work, they hired Intrinsik Architecture, a Bozeman, Montana-based firm, to restore the old barn, cabin and granary. The Childreys lived there for 10 years during their summer visits to Montana from Richmond, Virginia. It wasn’t until 2006, when they hired Intrinsik to design plans for a new primary residence as their summer getaway.

Their property straddles Burma Road at Notch Bottom, at a point where the Big Hole River carves its way through high-desert plateaus, creating a narrow corridor. The Notch is a threshold for people passing down the road. It has stories to tell, from Lewis and Clark who stood on the hillside near their home 200 years ago, to Charles Kuralt, the journalist who traveled Burma Road, naming it as one of his favorites from his CBS series, “On the Road.” There are stories of anglers wading to retrieve large browns from inside seams, and of a mother and baby moose that frequently graze near their pond. The Childreys can even ride horses to a dinosaur fossil embedded in the rock a few miles away.

Initially they thought they’d build their new residence on the river, but reconsidered after realizing that the notch was a pathway for wildlife. One day, while chasing a horse that broke free from the barn, they climbed the hillside west of their homestead and thought that, if possible, this would be the perfect site.

Built by Vigilante Construction out of Sheridan, Montana, the home is perched to overlook the river and the distant Pilgrim Mountains. “Bringing giant excavators up there to dig [a foundation] was one of the biggest challenges, because it’s just rock everywhere,” said Henri Foch, project manager, noting that Intrinsik worked with Beaudette Consulting Engineers and TD&H Engineering to ensure the stability of the site.

The inspiration for the 2,200-square-foot home was to design a building that felt like it belonged to the place, explained Dan Harding, founder of Intrinsik and formerly the principal designer. Timber cribbing and the patina of the weathered wood and stone used throughout the home are reminiscent of the mining culture found about an hour north in Butte, and the use of natural materials ties into the landscape.

A majority of the home’s wood and stone was sourced from the homestead, neighboring properties or found in reclaimed lumberyards. Beams from a neighbor’s cowshed were incorporated, along with leftover rock from a neighboring residence. They also used wood from an old sheep barn on the property. “Some of this reclaimed wood is hard to find, but we found it right down the road,” Bill said.

“It would be very rare to find two people that were as hands-on as Bill and Elizabeth. They were physically working on the home, and were resourceful in finding those materials instead of carting them in from some barn in the Midwest,” Foch said. “The materials that were used here, were already here.”

As new materials were found, the design of the house changed to include them. “We were very inspired by things we would find … and because of that, the house speaks as much about its process as some preconceived idea,” Harding said. “[At Intrinsik] we really want each project to be artistically unique, and one way to do that is to make sure we don’t go in with hard, preconceived notions. Instead, we go in and work with people.”

The end result is what the Childreys had hoped for: They’ve built a home that is warm, has character and is tied to the place. There’s plenty of land for Elizabeth to go horseback riding and for Bill to fish. The old homestead is now a retreat for guests. And they are amazed by the wildlife near the river. Being good stewards of the land has contributed to their experiences of the people, landscape and materials found in Montana.

“It’s been a labor of love, but that’s what made it our home,” Elizabeth said, whose collection of heart-shaped rocks found around the property line their front entry. “I can tell you where all of this wood came from. I can tell you where the rocks came from. I can tell you every — well almost every place — I found my heart rocks. Everything has a story behind it. So over time, I look at it and it’s not just a thing, it’s a memory.”

In the living room, vaulted ceilings and elevated windows provide openness and natural light to brighten and define the space. The wood floors in the home are heart pine reclaimed from an old Sears building.

Elizabeth Childrey planned the home’s interiors, searching antique and thrift shops for unusual pieces, some of which she refinished. Her primary rule for good interior design — buy things you like. “If you like it, you’ll find a place for it,” she said.

Antler sheds, among other natural objects found around the property during hikes or horseback rides, are found throughout the home.

The kitchen offers views of the river valley and a clean design. “This is the best kitchen I’ve ever, ever been in [because of] the way it functions. It has two pantries, one for food and one for dishes. It is such a simple design,” Elizabeth said.

Leftover wood was used to build a loft above the living room.