Falling Into Place

ONE WAY TO COPE WITH MONTANA’S LONG WINTERS is to embrace them, and perhaps the best way to do so is to suit up and go skiing. At least this was one family’s approach when determining where to build their new home in Big Sky, Montana: Proximity to the slopes was a top priority.

“The biggest thing for the homeowners is they have two small children, and this is a home for them to ski,” project architect Andy Daigle explained.

Located at the base of a private ski mountain in the Yellowstone Club, the Hillside Snowcrest residence was designed by Locati Architects to embrace the elements and bring a family closer to the beauty of Montana’s winters.

From the doorway of their cozy ski room (located off the home’s front entry), it’s a quick slide to the nearby chairlift, magic carpet, and inner-tube hill. Built by Schlauch Bottcher Construction, the home incorporates clean contemporary lines that blend seamlessly with the more rustic materials one might expect of resort architecture.

“These [duplexes] were going to be more mountain rustic,” Daigle explained. “But in the process, some owners started saying, ‘Well, we don’t really want brown barn wood, and I don’t really want the home’s design to be quite so rough. I’d like it to be a little smoother.’”

Designed in the spirit of a mountain contemporary chalet, the duplex overlooks the Warren Miller Ski Lodge and what will soon be the Village Core, a 475,000-square-foot building that redefines the heart of the Yellowstone Club.

Fully customized to reflect the personalities and needs of the homeowners, Snowcrest also stands as an example of the shifting perspective in Northern Rockies architecture. Daigle said that some 20 to 30 percent of projects Locati now designs incorporate more contemporary elements.
“For us, it’s kind of a compositional juxtaposition, integrating rustic materials with more of a refined look,” Daigle said, adding that his challenge was to meld together the smooth precision of polished steel with the imperfections of timber and stone. “Steel was a big thing that we, as a firm, never did. This was one of the early attempts to bring steel in.”

In addition to being close to skiing, the homeowners wanted their new home to be uncluttered, a great place for entertaining family and friends, and include a functional layout that was casual and comfortable. They also wanted to incorporate certain materials, such as rough-sawn reclaimed oak for the floors, and corral-board siding, while keeping the overall aesthetic minimalistic and contemporary.

Completed in 2014, the nearly 10,000-square-foot home was designed as a series of tiered spaces. The formal entry is flanked by a ski room and a discreet caterer’s kitchen. From there, a central staircase leads to the second-floor guest suites and third-floor master suites.

On the second floor, a bunk room and guest bedrooms are complemented by a comfortable living room with a bar, pool table, and plenty of space to relax after skiing. The guest bedrooms mirror  each other across a hallway, and a bunkroom is the perfect hideaway for visiting children.

The third-floor master suite takes advantage of views of the ski hill and faces the iconic Lone Peak. An open floor plan leads from the kitchen through the dining room, and into the living room where lift-and-slide glass doors open up to a wide porch, extending the living space outdoors.

Daigle’s challenge was to break up the volume of this area so that the home still felt comfortable when only the four family members were there. The architect created three distinct spaces by altering the ceiling planes, and by designating appropriate proportions for how each space should function. In the dining room, a low ceiling and light fixtures create an intimate area, while the elevated ceilings in the great room denote its prominence. The kitchen ceiling arches upward as well, creating a spacious feel for dinner parties, and keeping the space open and airy. Tucked off the kitchen is a coffee bar and, on the opposite side of the room, a comfortable breakfast nook provides the perfect spot for reading or casual meals.

Located adjacent to these public areas, a get-away office makes smart use of space and offers a quiet place to work. It also separates the master bedroom from the two children’s bedrooms.

By keeping the home’s ornamentation minimal and using materials rich in character, the finishes became artistic statements. Daigle explained that he collaborated with interior designer John Vancheri to design unique elements throughout the home, such as the floating sofa in the great room and the built-in bookshelf that separates the kitchen and dining room. Additional built-in features, such as desks, shelves, and console tables, keep the home uncluttered and refined.

“This home is spare, reserved, and it works really well,” Daigle said. “They really wanted it to be a unique home, the more customization the better. If you can design it, let’s do that instead of buying something.”

And as with any Montana ski chalet, the home’s design recognizes the importance of outdoor spaces, with two outdoor fireplaces, lots of outdoor seating, and a recessed hot tub on the ground level near the ski room.

“I think this home is indicative of how Locati approaches every project,” Daigle said, adding that the client’s wishes were the firm’s primary focus. “It’s a little bit of a departure with the experimentation of different materials, and fulfilling the request of cleaner lines, and using steel. It’s one of those projects where we really dove in and explored and learned a lot.”

And through that process, the firm designed a home that settles right into place on the mountain slope, providing the perfect setting for endless memories created under the big sky.

No Comments

Have something to add to this story? Share it in the comments.